Енцефалит – симптоми и лечение

Енцефалит – симптоми и лечение


Острият енцефалит (encephalitis acuta) представлява възпаление на главния мозък. Заболяването може да протече като чист енцефалит или когато в процеса се въвличат и мозъчните обвивки – менингоенцефалит.  Основна роля във възникването на енцефалита играят вирусите с изразен невротропизъм – ентеровируси, миксовируси, а също така и вирусите на детските обривни инфекции – рубеола, морбили и варицела. Гнойният енцефалит води до оформянето на мозъчен абсцес. Възпалителният процес при енцефалит може да се локализира преимуществено в сивото мозъчно вещество (полиоенцефалит), само в бялото (левкоенцефалит) или и двете (паненцефалит). Особеностите в лоаклизацията обуславят и различните симптоми и тежестта на заболяването.

Симптоми на енцефалит

Най–често енцефалитът започва остро и се проявява с повишена температура, генерализирани гърчове и промяна в съзнанието до пълна кома. Възможна е и огнищна неврологична симптоматика, която трудно може да се прецени поради коматозното състояние. Рядко енцефалитът започва постепенно – със смущение в равновесието, нарушение на говора, халюцинации, неадекватни психични реакции. Промени в ликвора при енцефалит не винаги се установяват. Те са налице тогава, когато във възпалителния процес са въвлечени и мозъчните обвивки, т.е. при менингоенцефалит. В тези случаи в ликвора се откриват лимфоцити.

Лечение на енцефалит

Лечението се провежда с плазма, гама–глобулини, имуностимулатори, гликокортикоиди, витамини (най-вече витамин В12) и симптоматични средства срещу повишената температура и гърчовете.  Прогнозата зависи от причинителя, тежестта на поражението и засегнатите участъци на мозъка. След прекаран енцефалит често остават трайни последици – спастични парези, изоставане в умственото развитие и симптоматична епилепсия.

Повече по темата прочети Енцефалит

Вижте още:

Подобни статии

Comments are closed.

Използването на материали от Zdrave-Bg.org задължително става с използване на реален линк към материала! Сайтът не носи отговорност за достоверността на статиите и не може да замести лекарски преглед.