Диета за Менопаузата: Как това, което ядете, засяга Менопаузата

Диета за Менопаузата: Как това, което ядете, засяга Менопаузата

Диета за Менопаузата: Как това, което ядете, засяга Менопаузата
5 (100%) 1 vote

Менопаузата е естествен преход в живота на жената, тъй като нейните менструални цикли изчезват.

Това се потвърждава 12 месеца след последния ви период. Въпреки това, преходът и симптомите, свързани с менопаузата, могат да продължат няколко години.

Научете за симптомите и причините на Менопаузата

Докато менопаузата е свързана с много неприятни симптоми и увеличава риска от определени заболявания, вашата диета може да помогне за намаляване на симптомите и облекчаване на прехода.

Тази статия обсъжда как това, което ядете, може да повлияе на симптомите Ви.

Какви промени се случват по време на менопаузата?

По време на прехода към менопаузата и извън нея, хормонът естроген започва да намалява, нарушавайки нормалните циклични модели на естроген и прогестерон.

Намаляването на нивата на естроген влияе негативно на метаболизма ви, което потенциално води до увеличаване на теглото. Тези промени също могат да повлияят на нивата на холестерола и как тялото ви усвоява въглехидратите.

Много жени изпитват симптоми като горещи вълни и затруднения при спане по време на този преходен период: Други симптоми са:

Освен това хормоналните промени водят до намаляване на костната плътност, което може да увеличи риска от фрактури . Научете за видовете хормони

Храни за ядене при менопауза

Има доказателства, че някои храни могат да помогнат за облекчаване на някои симптоми на менопаузата, като горещи вълни, лош сън и ниска костна плътност. За какви други женски проблеми помага тази диета:

Болка в яйчника

Киста на яйчниците

Ендометриоза

Бяло течение

Гонорея

Ендометриоза 

Млечни продукти

Намаляването на нивата на естроген по време на менопаузата може да увеличи риска от фрактури при жените.

Млечните продукти, като мляко, кисело мляко и сирене, съдържат калций, фосфор, калий, магнезий и витамини D и K – всички от които са от съществено значение за здравето на коститe.

В проучване при близо 750 жени в постменопауза тези, които ядат повече млечни и животински протеини, имат значително по-висока костна плътност от тези, които ядат по-малко .

Здравословни мазнини

Здравословните мазнини, като омега-3 мастни киселини, могат да се възползват от жените, преминали през менопаузата.

Проучване при 483 жени в менопауза заключава, че добавките от омега-3 намаляват честотата на горещите вълни и тежестта на нощното изпотяване .

Въпреки това, в друг преглед на 8 проучвания на симптомите на омега-3 и менопауза, само няколко проучвания подкрепиха благотворния ефект на мастната киселина върху горещите вълни. Поради това резултатите не бяха категорични.

Все пак, може да си струва да тествате, ако увеличаването на приема на омега-3 подобрява симптомите, свързани с менопаузата.

Цели зърна

Цели зърна са с високо съдържание на хранителни вещества, включително фибри и витамини В, като тиамин, ниацин, рибофлавин и пантотенова киселина.

Диета с високо съдържание на пълнозърнести храни е свързана с намален риск от сърдечни заболявания, рак и преждевременна смърт.

В изследването изследователите са открили, че хората, които са яли три или повече порции пълнозърнести храни на ден, са с 20-30% по-нисък риск от развитие на сърдечни заболявания и диабет, в сравнение с хората, които ядат предимно рафинирани въглехидрати .

Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са опаковани с витамини и минерали, фибри и антиоксиданти. Поради тази причина американските диетични насоки препоръчват да попълните половината си плоча с плодове и зеленчуци.

В едногодишно интервенционно проучване при над 17 000 жени в менопауза, тези, които ядат повече зеленчуци, плодове, фибри и соя, са имали 19% намаление на горещите вълни в сравнение с контролната група. Намаляването се дължи на по-здравословното хранене и загубата на тегло

Вашият коментар

Close Menu